Elfelejtett jelszó | Regisztráció

Főoldal

Kuruzslás elleni szabályozás természetgyógyászati vonatkozása


Az Országgyűlés 2019. decemberében elfogadta az ún. kuruzslás elleni törvényt, melynek lényege, hogy a jogosulatlanul végzett gyógyító és természetgyógyászati tevékenységek végzése szigorú szankciókat von maga után. A Büntető Törvénykönyv szabályozza a kuruzslás vétségét.

Mit jelent a jogosulatlanság?

Azt, ha nem államilag szabályozott képzésben szerezett valaki végzettséget. A természetgyógyászatra vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy a moduláris szakképzésben részt vevők (ETI, GYEMSZI, ÁEEK, OKFŐ) vizsgázottak és vizsgázók biztonságban vannak, a szak (pl. Reflexológus, Fitoterapeuta, stb.) megjelölésére vonatkozó tevékenység végzésére jogosultak.

A természetgyógyászati szakterületek továbbra is hivatalos egészségügyi végzettségnek minősülnek, működési engedély kiváltására, tevékenység végzésére alkalmasak.

A BTK-ban bevezették az oktatással összefüggő jogosulatlan tevékenység vétségét. Ez azt jelenti, hogy nem csak az vonható felelősségre aki hivatalos végzettség nélkül végez gyógyító tevékenységet, hanem az az iskola, illetve személy is, aki nem hivatalos végzettséget ad, hanem megtévesztő oklevelet, címeket adományoz. A szabálysértési törvény kiterjed a jogosulatlan címhasználat vétségére is.

Az új szabályozás és végrehajtás hatására remélhetőleg tisztul a rendszer és nagyobb biztonságot jelent a páciens és az egészségügyi szakemberek, természetgyógyászok számára egyaránt.