Elfelejtett jelszó | Regisztráció

Főoldal

ÉLETMÓDTÁBOR
a természetgyógyászatból vizsgázóknak


Az életmódtábor célja a résztvevők életmódváltásának elősegítése. Az életmódot váltó embert belső ellenállás és külső hatások tántoríthatják el céljának elérésétől. Az életmódtáborban minden zavaró tényező kizárható. Ezen kívül a szakemberek személyesen tudnak segítséget nyújtani úgy, hogy ezzel egy időben a csoporthatás is érvényesül.
A résztvevő az életmódtáborban történtek hatására,
az egészséggel kapcsolatos új tapasztalatai alapján és meggyőződése révén képessé válik az életmódjának átalakítására, szokásainak megváltoztatására.

Az életmódtábort szervezni és vezetni az életmód-tanácsadó és terapeuta kompetenciája, de  más szakembereket is be kell vonni a programba. Életmódtáborokat többféle tematika köré szoktak szervezni például böjttábor, jógatábor, önismereti tábor, stb.

Mi most a természetgyógyász alapképzésben résztvevőknek kötelező, természetgyógyászati elemekből felépülő életmódtáborral fogunk foglalkozni. Természetgyógyászati alapmodult azoknak kell végezni akik szeretnének szakosodni a természetgyógyászat valamelyik ágára (fitoterapeuta, reflexológus, életmód-tanácsadó és terapeuta, stb.) és állami végzettséget szeretnének szerezni.
Ennek a speciális életmódtábornak a célja, hogy a táborozók megismerjék az egészséges életmód elemeit, a természetgyógyászatban rejlő lehetőségeket és hogy határozott képük alakuljon ki a természetgyógyászatban betöltött jövőbeli szerepükről.

Mire figyeljünk oda amikor életmódtábort választunk?

A 11/1997. (V. 28.) NM rendelet (a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről) meghatározza, hogy az életmódtábornak minimum 5 naposnak kell lennie és a szervező által megadott helyszínen kell eltölteni az éjszakákat is.
A követelmények szakmai tartalmában az alábbi módon szerepel: „részvétel egy legalább 5 napos saját élményű bentlakásos életmódtáborban”


Ennél rövidebbet esetleg a mostanában népszerű online életmódtáborokat NEM fogadhatja el a vizsgaszervező intézmény az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a vizsgára jelentkezéskor.

A „saját élmény” biztosítása az oktatási intézmény feladata. A rendelet nem tér ki arra, hogy ez jó vagy rossz élmény kell, hogy legyen. Ezért nagyon körültekintően kell eljárni a jelentkezés előtt.
Arra mindig nagyon figyeljünk amikor életmódtábort
választunk, hogy az Intézmény felnőttképzési szerződést kell, hogy kössön velünk, amiben a jogszabály által megkövetelt feltételek mellett a szakmai programot is rögzíteni kell. Ez alapján fogunk tudni jogorvoslattal élni, ha belefutunk egy 5 napos termékbemutatóba vagy kiderül, hogy a természetgyógyászati módszerekről tájékozottabbak vagyunk mint az oktató.

Amikor véget ér az életmódtábor az intézménynek igazolást kell kiállítani, ami megfelel a természetgyógyászati vizsgára jelentkezés kritériumainak. Ezen szerepel a mi és a felnőttképző adatai mellett a tábor időpontja és helyszíne. A legfontosabb a tábor vezetője és aláírása. Az a személy szervezheti, vezetheti és igazolhatja le az életmódtábort, aki életmód-tanácsadó és terapeuta végzettséggel rendelkezik. Ezt a vizsgaszervező nyilvántartja és ellenőrzi. A megfelelő végzettséggel nem rendelkező iskola táborigazolását a természetgyógyászati vizsgára jelentkezéskor nem fogadhatják el.
A jogosultságot bárki könnyen leellenőrizheti hiszen az életmód-tanácsadó és terapeuta is mint minden végzett természetgyógyász egészségügyi szakdolgozó. Ezáltal szerepel az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatal Alapnyilvántartásában. A publikus keresőben informálódhatunk leendő oktatónk-oktatóink egészségügyi végzettségeiről.
Publikus egészségügyi szakdolgozói adatbázis >>

Sajnos mostanában elég sok visszaélés történik ezen a területen. A résztvevők nem csak, hogy a megfelelő tudás és élmény megszerzése nélkül távoznak az életmódtáborokból, hanem még a megkapott igazolás sem elfogadható, így az anyagi veszteség is jelentős. Ezért kérünk mindenkit, hogy alapos körültekintéssel válasszon életmódtábort.

Hogyan zajlik nálunk az életmódtábor?

Mi a Konnektív Felnőttképzőnél életmódtáborokat kizárólag a saját természetgyógyászati alapmoduljainkon résztvevő tanulóinknak szervezünk. Távoktatásos képzésünk tematikája úgy van összeállítva, hogy az életmódtábor alatt tudják teljesíteni a tanfolyamzáró konzultációt. Mivel a tábort adott létszámra szervezzük, külsős jelentkezőket ritkán, lemondás esetén tudunk csak fogadni.
A tábor vezetője Nyerjákné Sári Róza életmód-tanácsadó és terapeuta.
Jelenleg életmódtáborainkat Miskolctapolcán rendezzük. Itt helyben a panzió biztosítja a szállást és az étkezést. Tanulóink két ágyas szobákban kerülnek elszállásolásra. A napi háromszori étkezésnél nem követünk semmiféle különleges étkezési stílust (pl.: nem kell 5 napig magokat enni). De lehet vegetáriánus glutén vagy tejmentes étkezést kérni vagy amit a panzió biztosítani tud.
Szakmai programot úgy állítottuk össze, hogy amit a természetgyógyászati alapmodul alatt elméletben megtanultak a hallgatók azt a gyakorlatban is megismerjék. Délelőtti és délutáni foglalkozások váltják egymást. Igyekszünk minden percet kihasználni, szabad foglalkozás csak a vacsora után lehetséges.

Az első napon általában a tanfolyamzáró konzultáció szokott helyet kapni. Ekkor szoktunk beszélni a vizsgára jelentkezésről és itt történik a vizsgára felkészítés (tanulás módszertan, vizsgalapozás, vizsga szituáció gyakorlása, kérdések megválaszolása).
Az életmódtábor többi napján bemutatásra kerülnek a természetgyógyászati szakok. Természetgyógyász szakemberek mutatják be szakterületüket, mindent ki lehet próbálni a gyakorlatban is.

Alternatív mozgás- és masszázsterapeuták bemutatják, hogyan vezetnek eszköztárukkal egyéni és csoportos terápiás foglalkozásokat. Masszázsok közül a yumeiho-t ismerhetjük meg részletesebben.

A reflexológus bemutatja, hogy hogyan dolgozik a mindennapokban, majd párokba rendeződve tanít néhány masszázsfogást.

A fitoterapeuta bemutatja a legismertebb vagy az éppen akkor fellelhető gyógynövényeket és további gyógyító eszköztárát: illóolajok, apiterápiás készítmények, gyógygombák.

Az akupresszúra szak bemutatásánál a vizsgára szükséges fontosabb akupunktúrás pontok lokalizálásának megtanulása után a tanulók kipróbálhatják a köpöly, moxa és a fülgyertyázás technikáját is.

A fülakupunktúra foglalkozáson megismerjük, hogy kinek és milyen problémákra ajánlható és hatásos a kezelés. Majd ki lehet próbálni milyen érzés a fülszúrás. Lehet kérni tartós tűt vagy tűfóbia esetén fülmagot is.

Bemutatkozik még az Életmód-tanácsadó és terapeuta, a Szemtréning eljárások és a Kineziológia szak is, sőt a gyógynövények gyakorlati felhasználásáról is szó lesz.

Látható, hogy az eseménydús öt nap alatt mindenki rengeteg új élménnyel lesz gazdagabb. Az életmódtáborunk végére mindenkiben kialakul az az irány amit a magáénak érez, amivel a későbbiek során foglalkozni szeretne, amire későbbi tevékenységét, praxisát, jövőbeli megélhetését alapítani szeretné.