Elfelejtett jelszó | Regisztráció

Főoldal

Kik a természetgyógyászok?


1. Aki szerepel az OKFŐ egészségügyi szakdolgozói jegyzékében

Kevesen tudják talán, leginkább csak a természetgyógyász tevékenységet folytatók, hogy nem csak orvosi kamara létezik Magyarországon, hanem egy egészségügyi szakdolgozói névjegyzék is, amely szépen kilistáz orvost, ápolót, gyógyszerészt és minden más egészségügyi szakdolgozót is, beleértve a természetgyógyászokat.
Ennek nagyjából csak adminisztratív jelentősége van: aki itt nem szerepel, az nem számlázhat természetgyógyász tevékenységet, sem pszichológusit.

Ki mindenki lehet tehát nyilvántartott gyógyító Magyarországon?

2. Akinek megfelelő akkreditált szakirányú képzettsége van

Ahhoz, hogy valaki az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) adatbázisába bekerüljön, akkreditált szakirányú egészségügyi végzettséggel kell rendelkeznie. Ha van ilyenje, akkor egészségügyi szakdolgozónak minősülhet, és kérheti a felvételét a névjegyzékbe.

Természetgyógyász tevékenységgel a névjegyzékbe egy körülbelül kétéves képzési időt követően kerülhetnek be a szakdolgozók. Ezalatt a képzési idő alatt elvégeznek egy egészségügyi alapmodul, egy természetgyógyász alapmodul és egy szakirányú modul tanfolyamot, letöltik a gyakorlati idejüket, majd a tanfolyami és gyakorlati igazolásaikkal együtt írásbeli és gyakorlati vizsgát tesznek az OKFŐ vizsgabizottságának színe előtt.

A nyilvántartásba vételt követően pedig, mint bármely más egészségügyi szakdolgozónak, a természetgyógyász tevékenységet folytatóknak is kötelességük minden évben részt venni bizonyos akkreditált továbbképzéseken, és megfelelő mennyiségű kreditpontot össze kell gyűjteniük ahhoz, hogy benne maradhassanak a névjegyzékben.

Forrás: Bach Éva