Elfelejtett jelszó | Regisztráció

Főoldal

ÉLETMÓDTANÁCSADÓ ÉS TERAPEUTA Tanfolyam (Blended learning)

Az életmód-tanácsadó élménycentrikus módszeregyüttes alkalmazásával segít a klienseinek életmódjuk átalakításában - a civilizációs betegségek, testi-lelki ártalmak csökkentése vagy kiküszöbölése, egészségük megőrzése vagy helyreállítása érdekében.

Az életmódot átalakítani tudó valamennyi természetgyógyászati ágban (távolkeleti mozgásoktatás, egészséges táplálkozás, rendterápia, természetes masszázsoktatás, gyógynövényismeret, hidroterápia, helyes légzéstechnikák) jártassággal rendelkezik, ismeri a mentálhigiéne alapelveit és mindezeket együttesen alkalmazza a beteg vagy a kliens életmódjának átalakítása érdekében.
Az életmód-tanácsadó a szabadidő kulturált, tartalmas eltöltése terén primer prevenciós feladatokat (művelődési központok, magánvállalkozások, utazási irodák) lát el, míg az egészségügyben specializálódik a betegellátás és gondozás során hiányterületet képező egészségnevelési feladatok hatékony ellátására. A családorvos, kórházi orvos, gondozóintézeti szakorvos betegeket küld az életmód-tanácsadóhoz, hogy annak életmódi nevelésével a szokványos gyógyszeres terápiát kiegészítse.

Beszélgetés Sári Rózával az Életmódtanácsadó és terapeuta képzés vezetőjével.
Életmódtanácsadókról, életmódtanácsadásról és a stresszkezelésről.


Életmódtanácsadó és terapeuta képzés Blended learning (kevert oktatás): Ez az oktatási forma nagy hatékonysággal kombinálja a távoktatásos képzést a tantermi oktatással. A tananyag elméleti része a kiadott jegyzetek, tankönyv, kép és hanganyagok, segítségével egyénileg, saját időbeosztás szerint távoktatásban kerül elsajátításra. Személyes jelenlét a gyakorlati oktatáshoz szükséges.

A jelentkezés feltétele:

 • Egészségügyi alapmodul végzettség,
 • Természetgyógyászati alapmodul végzettség,
 • Felsőoktatási intézményben megszerzett oklevél az alábbi szakterületen: egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai, szociális, népművelői, teológiai, agrártudományi
 • Betöltött 28. életév

A következő tanfolyam indul: 2024. május 6.

Vezető oktató: Sári Róza Életmódtanácsadó- és terapeuta; OKFŐ Vizsgabizottsági tag

Tandíj: 135.000 Ft + életmódtábor díja + vizsgadíj (Információk a vizsgákról) >>

"Értékeljük a hűséget!" kedvezménnyel akár -35% Bővebb információ >>

Részletfizetésre is van lehetőség 6 részletben (május-október) havi 22.500Ft.

Szakmai vizsga: Írásbeli Budapesten. A szóbeli, gyakorlati vizsga életmódtábor keretében zajlik. Vizsgaszervező: Országos Kórházi Főigazgatóság továbbiakban OKFŐ (volt ÁEEK, ETI, GYEMSZI-EFF, ENKK)

Időpontja: 2025. március-április (A vizsgázókat az OKFŐ fogja beosztani, erről levélben értesítést küld). A vizsgára jelentkezési határidő: 2024. december 31.

A tanfolyam menetrendje:

2024. május 06. Távoktatás Az életmódtanácsadás fogalma, tartalma, társadalmi szükségszerűsége, hatása és lehetőségei.

2024. május 21. Online konzultáció

2024. május 27. Távoktatás Az egészséges életmód elemei. A táplálkozással kapcsolatos ismeretek, rendszerek, problémák és megoldások.

2024. június 10. Távoktatás A mozgással, a mozgás szervezetre gyakorolt élettani hatásaival kapcsolatos ismeretek, rendszerek, problémák és megoldások.

2024. június 22-23. Gyakorlati oktatás

2024. július 01. Távoktatás Pszichológia vonatkozások az életmódtanácsadó munkájában

2024. július 15. Távoktatás Pszichológiai módszerek az életmódtanácsadó és terapeuta szakterületén
- motiváció, drive, szokások, csoportdinamika, relaxáció, meditáció, stressz- és konfliktuskezelés.

2024. július 29. Távoktatás Az életmódtanácsadó és terapeuta szak módszertana - pedagógiai, andragógiai módszerek, foglalkozások vezetése

2024. augusztus 06. Online konzultáció

2024. augusztus 12. Távoktatás Az életmódtanácsadó feladatai az educatio, az egészségkultúra és a mentális fejlesztés területén.

2024. augusztus 31-szeptember 01. Gyakorlati oktatás

2024. szeptember 09. Távoktatás Az életmódtanácsadó és terapeuta szakember feladatai különböző betegségcsoportok esetén. Az életmód-tanácsadás és terápia életkori és szociológiai sajátosságok szerint. Prevenció –primer, szekunder, rehabilitáció, rekreáció
Az életmódtanácsadó és terapeuta rendelője és a terápia vezetése.

2024. szeptember 24. Online konzultáció

2024. szeptember 30. Távoktatás Természetgyógyászati módszerek alkalmazása az életmód-tanácsadó és terapeuta szakterületén.

2024. október 12-13. Gyakorlati oktatás

2024. október-december hallgatók által szervezett Életmódtábor/házivizsga-tábor

2024. december 31. Vizsgára jelentkezés

 

Távoktatás: Ezekben az időpontokban az elméleti tananyag oktató csomagjai kerülnek fel a tanulói felületre. Ez a tanfolyam alatt a hallgatók számára hozzáférhető, letölthető.

Az oktatócsomag tartalmaz:

 • Tankönyvet, tanulói útmutatót
 • Előadás hanganyagot
 • Feladatlapokat, amik nagyban segítik a vizsgára való felkészülést

Online konzultáció: Ezekben az időpontokban online előadáson kell részt venni a Zoom alkalmazáson keresztül. Az előadások időtartama 2 óra és 17.30-kor kezdődnek.

Ekkor történik:

 • Az előzőleg távoktatásban kiadott tananyagok átbeszélése
 • Gyakorlati feladatok ismertetése
 • Hallgatói kérdések megválaszolása

Gyakorlati oktatás: A 3x2 napos gyakorlati foglalkozásokon személyesen kötelező megjelenni! Ekkor azok a feladatok kerülnek előtérbe amit kizárólag személyesen lehet elsajátítani:

 • Egy távolkeleti mozgás és masszázsforma elsajátítása
 • Meditáció, légzőgyakorlatok
 • Terápia tervezés, vezetés
 • Pszichológiai, pedagógiai feladatok átültetése a gyakorlatba
 • Fitoterápia, gyógynövényfelismerés
 • Hallgatói előadások, foglalkozás vezetés
 • Vizsgatételek átbeszélése...

Helyszín: Budapest

Életmódtábor: Minden hallgatónak a tanfolyamon megszerzett tudása alapján szerveznie kell egy tematikus életmódtábort. A legjobb, a csoport számára megszervezésre kerül, így egyben gyakorló vizsgatáborként is szolgál. A tábor díja a szervezőktől függ, ezt a tanulók közösen kell, hogy rendezzék. Ennek a költségét a tanfolyami díj nem tartalmazza.

Szakmai vizsgára jelentkezés feltétele:

Igazolt szakmai gyakorlat:

 • 2 hét orvos-természetgyógyászati rendelőben,
 • 1 hét alternatív mozgás- és masszázsterapeuta mellett,
 • 4 hét életmódtábor-asszisztálás képzett életmód-tanácsadó mellett,
 • 2 hét életmód-tanácsadó rendelőben és életmód klubban.

Megélt gyökeres életmódváltás legalább egyéves saját élményű tapasztalatról esettanulmány készítése, bemutatása.

Szakmai gyakorlat:

A szakmai gyakorlat nem része a tanfolyamnak. Szakmai gyakorlati helyet elsősorban minden tanuló magának kell, hogy keressen. Amennyiben erre nincs mód megpróbálunk mi is segíteni. A lehetőségekkel a képzésen foglalkozunk vagy elérhetőségeinken tájékozódhat. Célunk, hogy mindenki tudjon vizsgára jelentkezni.


KÉRDÉS, ÉRDEKLŐDÉS >>

JELENTKEZÉS >>

(Regisztráció után belépve a saját tanulói felületén fogja tudni kiválasztani a tanfolyamot amire szeretne jelentkezni.)